Rode draden in de evangeliën

woensdag 16 mei 2018

Op 23 mei verschijnt het nieuwe boek van Wim Weren met als titel: Rode draden in de evangeliën

Dit boek heeft zijn wortels in de Levenskerk in Oisterwijk. In de jaren 2014-2016 heb ik daar drie keer een leerhuis gegeven, achtereenvolgens over de evangeliën van Matteüs, Lucas en Johannes. Compleet met PowerPointpresentaties en doe-het-zelf-opdrachten. Na afloop vond ik dat daar een boek in zou zitten. Dat heeft natuurlijk nog veel werk gekost, ongeveer anderhalf jaar lang. Ik behandel in dat boek ook het evangelie van Marcus, zodat alle vier de evangeliën aan bod komen. Het gaat hier om een populairwetenschappelijk lees- en werkboek, dat bedoeld is voor een breed publiek van geïnteresseerden: voor deelnemers aan Bijbelstudiegroepen en leerhuizen, voor pastores, predikanten en catecheten, voor leerlingen in het voortgezet en studenten in het hoger onderwijs, en voor bezoekers aan musea, schouwburgen en concertzalen waarin de wereld van de Bijbel vaak opnieuw tot leven komt in allerlei kunstvormen.

In totaal telt het boek 22 hoofdstukken, telkens over een ander onderwerp. De formule is dat ik op zoek ga naar rode draden (betekenislijnen) in elk van de evangeliën. Daarbij pas ik werkwijzen toe die ik in het leerhuis De Levensboom heb uitgetest. Zoekend naar betekenislijnen of rode draden zet ik achtereenvolgens vier stappen, die ik vanwege hun onderlinge samenhang graag voorstel als een klavertjevier: 1. op zoek gaan naar relaties binnen een tekst of binnen een heel boek; 2. letten op relaties met teksten uit andere boeken; 3. oog krijgen voor relaties met de wereld van toen; 4. relaties leggen met de wereld van nu.

Bijzonder is dat mijn boek gekoppeld is aan een website met 26 PowerPointpresentaties die aansluiten bij de hoofdstukken uit het boek. De naam van deze website staat afgedrukt op de titelpagina van mijn boek. Op die website ga ik uitvoerig in op interpretaties van teksten uit de evangeliën in de wereld van de kunst. De PowerPoints zijn op de website zelf voorzien van uitvoerige toelichtingen. Dus eigenlijk vormen ze een boekje in een boek.

Het boek is na 23 mei te verkrijgen of te bestellen bij iedere boekhandel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Als Diaken heb je een belangrijke rol binnen de gemeente. Zeker in een tijd waarin onrecht, geweld en armoede hoogtij vieren. Zelf ben ik als Diaken meer een doener en vind het fijn als ik daadwerkelijk iets kan betekenen voor iemand die het nodig heeft. Omzien naar elkaar is daarbij een basisvoorwaarde. Niet alleen binnen onze eigen gemeente maar ook daarbuiten, landelijk én wereldwijd.

Jantsje Bakkeren