Boeren, Burgers en Buitenlui – Open Monumentendag 2017

woensdag 16 augustus 2017

Tijdens Open Monumentendag (10 september) zijn zowel het Lodewijkskerkje, de Voorhof als de diaconie huisjes open.

Kerkstraat 58 t/m 64 te Oisterwijk

In het kerkje exposeert José Verhoeven – van den Heuvel haar werk. En omdat het die dag ook Nationale Orgeldag is zal het orgel om 14.00 en 15.00 uur bespeeld worden en bezoekers mogen een kijkje nemen bij fraaie orgel uit circa 1740.

De diaconie huisjes  58 en 60 zijn samengevoegd tot een huis waar de muzikale familie Van Aerts woont. Peter van Aerts en Rosalyn de Groot stellen een deel van hun huis open en ze willen u graag kennis laten maken met hun muziekactiviteiten. Het diaconie huisje  – Kerkstraat 62 is nog een echt diaconie huisje waar tot op de dag van vandaag ‘buitenlui’ bescherming zoeken. 

De huisjes hebben cultuurhistorische waarde als vertegenwoordigers van de sociale zorg door de Hervormde Gemeente in de negentiende eeuw. Zij tonen de typologische ontwikkeling van het kleine woonhuis in Noord-Brabant. Ze hebben ensemblewaarde vanwege de samenhang met de naastgelegen kerk. Zij zijn als diaconie woningen uiterst zeldzaam. De drie huisjes zijn aangewezen als Rijksmonument.

Klik hier voor boekje Open Monumentendag Oisterwijk 2017

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Het lodewijkskerkje was al een bijzondere kerk om concerten te geven vanwege de mooie akoestiek en de sfeer, maar nu nog meer na de prachtige renovatie. Verder ook de gastvrijheid en de mogelijkheid om in de Voorhof na te blijven met het publiek.

Peter van Aerts