Brexit: wie wil dat en waarom? Lezing door Arend Huitzing

donderdag 31 oktober, 2019
Locatie:Lodewijkskerkje
Tijd:20:00 uur

De verwarring is groot. Zeventien miljoen Britten stemden : “leave the European Union”, maar hoe bedoelden zij dat? Met afspraken of niet?  Met afspraak, zei het Parlement. Pech voor premier Johnson, die juist concessies van de Europa 27 dacht te krijgen door met  ‘no deal’ te dreigen. Moet Europa maar toegeven en wat dan?

Zo’n zestien miljoen Britten (48 % van de stemmen) wilden overigens in de EU blijven; daar waren meerderheden voor in Schotland en Noord-Ierland. Gebeurt er wat met hun visie? Zijn er lessen voor ons eigen politieke stelsel of debat?

Arend Huitzing (geb. 1943) volgde ruim 30 jaar als diplomaat in vele landen en organisaties de politieke leiders, wat zij deden en hoe publieke opinies daarop reageerden. Samen met enkele Britse en Schotse vrienden verbaast hij zich over de wonderlijke Brexit discussies. Over de Britse visies op Europese eenwording en hun eigen betrokkenheid daarbij, kan hij veel vertellen. Waarom het Britse politieke systeem vreemde visies veroorzaakt, kan hij wel uitleggen. Lukt het ook om helder te krijgen wat de gevolgen, voor hen en voor ons, van de of een Brexit worden? Dat is de uitdaging.

Gratis toegang: een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud en beheer van het monumentale Lodewijkskerkje wordt op prijs gesteld.

Ter gelegenheid van het 50-jarige huwelijk van mijn ouders hebben wij in het Lodewijkskerkje een muziekvoorstelling  met een klassieke zangeres en een pianist georganiseerd. De sfeervolle en intieme omgeving van de kleine kerk maakte dit tot een zeer bijzondere en mooie ervaring. We hebben genoten van deze speciale plaats.

Carolijn Bouwman