Open Monumenten Dag: expositie batikschilderingen

zondag 15 september, 2019
Locatie:Lodewijkskerkje
Tijd:12:00 - 16:30 uur

Tijdens deze Open Monumenten(mid)dag exposeert Conny Ridge van Rijn haar batiks in het kerkje. Neem een kijkje binnen, laat u verrassen door de kunst en het monumentale Lodewijkskerkje. Onder het mom van Plekken van Plezier, maken het Lodewijkskerkje en het naastgelegen diaconie huisje onderdeel uit van de te bezoeken monumenten in Oisterwijk.

De afsluiting van deze dag vindt plaats in de naastgelegen Voorhof (Kerkstraat 64) waar wethouder Peter Smit de jaarlijkse monumentenprijs rond 17.00 uur uitreikt.

Conny is opgegroeid in Nederland (getrouwd met een Engelsman en woonachtig  in de UK) en is al sinds haar kindertijd gefascineerd door de batikkunst. “We hadden verschillende prachtige sarongs in ons huis, gekregen van familieleden die in Indonesië werkten”.

Zij maakt nu zelf al jaren batiks, eerst experimenterend met eenvoudige ontwerpen samen met de kinderen die zij les gaf. Avondcursussen zorgden voor de doorontwikkeling. Met het Batik Gilde heeft zij drie weken in Java de kunst van de meesters afgekeken. Dit zorgde voor een sprong in kennis van de techniek en de ingewikkelde, inspirerende ontwerpen en patronen.

Zij werkt op heel dun katoen en blokkeer de verfstof af met hete, vloeibare was, werkend van de lichtste kleur eerst tot aan de donkerste. Als het hele stuk bedekt is met was, wordt het in een bad met een donkere verfstof gedompeld, waardoor het karakteristieke barstjeseffect ontstaat. Het maken van een batik kost veel tijd en inspanning. Maar het eindresultaat, als alle was er is afgestreken, is vaak verrassend.

Haar werk is geïnspireerd door haar omgeving, bloemen, bomen en dieren, maar ook de landschappen uit haar jeugd, zoals zeegezichten van Nederland. Zij is zelf aanwezig tijdens de expositie en haar werk is te koop. Meer informatie over haar werk is ook te vinden via facebook pagina en haar website

Om een familie feest een extra dimensie te geven is de locatie van het kerkje ideaal. Voor de 50-jarige bruiloft wenste het gouden paar een moment van bezinning in een niet kerkelijke context. Het kerkje was met haar intieme ruimte, met een uitstekende akoestiek, absoluut een sfeer verhogende gelegenheid.

Familie Schouten