Giovanni Battista Pergolesi – Stabat Mater

zaterdag 13 april, 2019
Locatie:Lodewijkskerkje
Tijd:14.30 uur, inloop 14.00 uur

Stabat Mater dolorosa: Daar stond de moeder van smarten, wenend bij het kruis waaraan haar zoon hing. Je kind zo zien lijden en sterven. Dit enorme verdriet van een moeder heeft veel componisten geraakt en geïnspireerd. Een lange lijst van componisten zette de middeleeuwse tekst van het Stabat Mater op muziek, van de vroeg-renaissancist Josquin des Prez tot en met twintigste-eeuwers als Krzystof Penderecki en Arvo Pärt.  Bijna alle grootheden uit de muziekgeschiedenis namen deze tekst tot uitgangspunt: Palestrina, Vivaldi, Haydn, Schubert, Rossini, Verdi, Pergolesi, Diepenbrock.

Leo Wolfs (*) informeert u over het Stabat Mater door de eeuwen heen, maar zal natuurlijk met name aandacht besteden aan de muziek die u na de lezing gaat beluisteren: het beroemde Stabat Mater van Pergolesi (in een prachtige uitvoering vanuit Dresden).  Tijdens de lezing licht hij het een en ander toe met veel muziek en beelden.

Een prima start van de Goede Week voor Pasen.

Entree: € 5,00 (inclusief informatieboekje en koffie/thee tijdens de pauze)

(*) Leo Wolfs studeerde muziek  en Nederlands M.O. Hij gaf  jarenlang  les in het voortgezet onderwijs, was dirigent bij enkele koren, schreef twee muziekboeken voor het muziekonderwijs en werkte bij het Cito mee aan de landelijke muziekexamens. Daarnaast was hij een aantal jaren verslaggever muziek bij Omroep Brabant Radio. Sinds 10 jaar geeft hij op verschillende plaatsen lezingen en muziekcursussen Klassieke Muziek en Wereldmuziek.

Het lodewijkskerkje was al een bijzondere kerk om concerten te geven vanwege de mooie akoestiek en de sfeer, maar nu nog meer na de prachtige renovatie. Verder ook de gastvrijheid en de mogelijkheid om in de Voorhof na te blijven met het publiek.

Peter van Aerts