Diaconiewoning

Drie WOONHUIZEN, gebouwd rond 1855 door de Diaconie der Nederlands Hervormde gemeente in Oisterwijk. De panden zijn rond 1920 van een nieuw dak voorzien en zijn ca. 1985 hersteld. Ze liggen ten oosten van de beschermde Hervormde kerk. De huizen zijn van algemeen belang. Zij hebben cultuurhistorische waarde als vertegenwoordigers van de sociale zorg door de Hervormde Gemeente in de negentiende eeuw.. Zij zijn als diaconiewoningen uiterst zeldzaam.

De naast de kerk gelegen diaconiewoning is sinds enkele jaren weer als zodanig in gebruik genomen. De woning doet dienst als noodwoning voor mensen die door welke oorzaak dan ook op straat zijn komen te staan en verder geen kant op kunnen. In principe kan men daar maximaal 3 maanden verblijven, welke tijd benut wordt om een definitieve oplossing te vinden.

De woning is de afgelopen jaren gebruikt voor zowel huisvesting van uitgeprocedeerde asielzoekers,(economische ) vluchtelingen uit Oost-Europa en Noord-Afrika maar ook  voor Nederlanders die door de crisis of anderszins  in de problemen waren geraakt. De woning biedt plaats aan maximaal 4 personen.

P1020856

‘De kerk, een plek waar hemel en aarde elkaar raken…’ wordt er aan het begin van de dienst gezegd. Het gebeurt vaak dat in de dienst onder woorden gebracht wordt wat je voelt, en zelf niet zeggen kan. God’s woord is krachtig en het overkomt me vaak dat ik ineens aangesproken word door wat er gezegd wordt, zonder dat ik er echt naar op zoek ben.

Amy Hoogeland