Diaconiewoning

Drie WOONHUIZEN, gebouwd rond 1855 door de Diaconie der Nederlands Hervormde gemeente in Oisterwijk. De panden zijn rond 1920 van een nieuw dak voorzien en zijn ca. 1985 hersteld. Ze liggen ten oosten van de beschermde Hervormde kerk. De huizen zijn van algemeen belang. Zij hebben cultuurhistorische waarde als vertegenwoordigers van de sociale zorg door de Hervormde Gemeente in de negentiende eeuw.. Zij zijn als diaconiewoningen uiterst zeldzaam.

De naast de kerk gelegen diaconiewoning is sinds enkele jaren weer als zodanig in gebruik genomen. De woning doet dienst als noodwoning voor mensen die door welke oorzaak dan ook op straat zijn komen te staan en verder geen kant op kunnen. In principe kan men daar maximaal 3 maanden verblijven, welke tijd benut wordt om een definitieve oplossing te vinden.

De woning is de afgelopen jaren gebruikt voor zowel huisvesting van uitgeprocedeerde asielzoekers,(economische ) vluchtelingen uit Oost-Europa en Noord-Afrika maar ook  voor Nederlanders die door de crisis of anderszins  in de problemen waren geraakt. De woning biedt plaats aan maximaal 4 personen.

P1020856

In de kerk vind ik inspiratie om over essentiële zaken in het leven na te denken, zoals door welke waarden wij mensen aangestuurd worden in ons gedrag. Ik stel het op prijs om fijne mensen te ontmoeten in de kerk. In andere organisaties, zoals bedrijven, is dat wel eens heel anders. Ik zou het leuk vinden om eens te analyseren hoe we als kerk nog meer jonge mensen kunnen bereiken, bijvoorbeeld via andere manieren van communicatie.

Rienk Lammers