Dopen

In de Protestantse kerk worden de meeste kinderen binnen een jaar na hun geboorte gedoopt. De nadruk ligt dan daarbij op God die er voor je wil zijn, nog voor jij je bewust bent van zijn bestaan. Maar ook oudere kinderen of volwassenen kunnen gedoopt worden. Bij volwassenen dopen we dan op belijdenis: je beaamt zelf dat je gelooft, bij God wil horen, Christen wil zijn en dat wordt als het ware bezegeld met de doop.

Dopen is een feest en gebeurt altijd tijdens de eredienst op zondag. Daarvoor zijn één of twee doopgesprekken met de doopouders, waarin de doop wordt voorbereid, door de predikant met de jeugdouderling. Hier komen vragen aan bod als ‘waarom willen jullie je kind dopen en waarom hier in deze gemeente?’ en ‘hoe willen jullie je kind het geloof meegeven?’ Ook bespreken we hier de praktische zaken in de doopdienst.

Ouders die hun kinderen willen laten dopen, of volwassenen die zelf gedoopt willen worden, kunnen contact opnemen met de predikant. In overleg wordt een datum vastgesteld voor de voorbereiding en de doopdienst.

In de kerk vind ik inspiratie om over essentiële zaken in het leven na te denken, zoals door welke waarden wij mensen aangestuurd worden in ons gedrag. Ik stel het op prijs om fijne mensen te ontmoeten in de kerk. In andere organisaties, zoals bedrijven, is dat wel eens heel anders. Ik zou het leuk vinden om eens te analyseren hoe we als kerk nog meer jonge mensen kunnen bereiken, bijvoorbeeld via andere manieren van communicatie.

Rienk Lammers