Leerhuis: Het Oude Testament is nieuwer dan nieuw

woensdag 17 oktober 2018

Van de reclame weten we dat nieuw beter is. Wie stapt er in z’n oude brik als er een nieuwe auto voor de deur staat? En wie leest de krant van gisteren? Allemaal oud nieuws, achterhaald, niet interessant meer. Maar geldt dat dan ook voor het Nieuwe Testament ten opzichte van het Oude?

Kennelijk wel, want vele eeuwen werd de Hebreeuwse bijbel niet in de kerk gelezen of hoogstens als opstapje naar het grote nieuws in het Tweede testament. 

De vraag is: wat is er zo nieuw in het Nieuwe Testament? En betekent dat dat we het Oude Testament dus eigenlijk wel kunnen schrappen, zoals Marcion in de tweede eeuw al bepleitte?

Vanuit Joods perspectief zou dat de grootste  misvatting zijn, omdat volgens hen de Hebreeuwse bijbel juist het allernieuwste testament is.

In drie ochtenden gaan we kijken hoe de verhouding tussen de twee testamenten zich ontwikkeld heeft in de loop van de kerkgeschiedenis. Hoe de bijbel door christenen  gelezen en geïnterpreteerd  wordt tegenover de praktijk in het jodendom, want dat kent immers naast de schriftelijke tekst ook nog een mondelinge traditie.  En last but not least:  hoe die teksten en verhalen funktioneren in de feesten en in het dagelijkse leven van beide tradities.   

Data: donderdag 1 november, dinsdag 13 november en donderdag 22 november van 10 – 12 uur in de Voorhof. De ochtenden worden geleid door ds. Marja van den Beld. U kunt zich opgeven bij Anc Burggraaf, tel. 013-5217474 of burggraaf55@hetnet.nl

De kosten voor dit Leerhuis van 3 bijeenkomsten zijn 25 euro p.p. Mochten de kosten voor u een probleem zijn, meld dit dan even. Het minimum aantal deelnemers is 12.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Sinds wij in Berkel-Enschot wonen, voelen wij ons als gezin thuis in het kleine Protestantse kerkje aan de Kerkstraat in Oisterwijk. Van huis uit zijn wij ‘meelevend’ zoals dat heet. Daardoor draaiden we ook sneller dan verwacht mee in de vele activiteiten en werkzaamheden van de kerk.

Evert Niemeijer