Kloosterwijsheid voor vandaag

zaterdag 27 april 2024

Jan en Anneriet Boonen werken al drie jaar bij de Pioniersplek Vita in Tilburg. Regelmatig doen zij verslag van hun ervaringen. Meer weten over hun werk? Zet dan donderdagavond 23 mei vast in je agenda. Maar eerst hun terugblik op de afgelopen weken.

In maart togen we naar de universiteit met een auto vol materialen. Wat we bij ons hadden? Ons krijtbord, ronde tafeltjes, zakdoekjes, kaarsen, potten snoep, flessen water, flyers en workshopboekjes.
Het was Wellbeing Awareness Week en we mochten de hele week onze activiteiten op de universiteit organiseren. Dat was weer eens wat anders dan in het klooster! Tijdens de week ontmoetten we ruim 50 studenten in onze workshops, de rondetafel, de inloop en een maaltijd. Wat hebben we ervan genoten!

Authentiek zijn
Eén activiteit licht ik er uit. We gaven een workshop ‘keuzes maken voor mensen die authentiek willen zijn’. We gebruikten daarvoor eeuwenoude wijsheid die beproefd is in de Jezuïetenkloosters. Het werd een mooie mix van interactie en contemplatie. Van beginnen bij het grotere plaatje naar dromen dromen. We hadden het over dankbaarheid en informatie verzamelen. De studenten hingen aan onze lippen. Het is ook een thema waarvan we vaak horen dat ze het lastig vinden. Wie niet eigenlijk? En daarnaast is je studententijd ook nog eens precies zo’n fase waarin keuzes maken voortdurend nodig is. Welke vakken volg ik, welke relaties wil ik ontwikkelen, welke partner, welke master, welke loopbaan?

Kloosterwijsheid
Het werd een mooi voorbeeld van hoe kloosterwijsheid een toepassing vindt in het dagelijkse leven van jonge mensen. Deze workshop is een onderdeel van een serie die we samen met Maatschappelijk Werk en de GGZ hebben ontwikkeld. Dat betekent dat we deze nog minimaal 2 keer gaan geven dit jaar. De eerstvolgende is bij de Umbrella Association, de pro LHBTQIA+ studentenvereniging van Tilburg.

Inkijkje in ons werk
Zien we jou ook op 23 mei voor een inkijkje in ons werk? We ontvangen je graag in het klooster om verhalen te delen en je ook iets te laten proeven van hoe we met studenten de stilte zoeken. Lees hier meer over deze avond.

Anneriet Boonen
anneriet@vitacommunity.nl

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Als Diaken heb je een belangrijke rol binnen de gemeente. Zeker in een tijd waarin onrecht, geweld en armoede hoogtij vieren. Zelf ben ik als Diaken meer een doener en vind het fijn als ik daadwerkelijk iets kan betekenen voor iemand die het nodig heeft. Omzien naar elkaar is daarbij een basisvoorwaarde. Niet alleen binnen onze eigen gemeente maar ook daarbuiten, landelijk én wereldwijd.

Jantsje Bakkeren